Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 29 marca 2024 11:18
Reklama

(Prawie) wszystko o sushi

Zdrowe, pyszne, pięknie wyglądające i diabelnie drogie - takie właśnie jest sushi. Wydawałoby się, że sushi to bardzo prosta kuchnia i po części można się z tym zgodzić. Przecież każdy potrafi zrobić sushi, pizzę, czy chińszczyznę.   Najważniejszą kwestią jest jednak jakość, bowiem nie każdy potrafi zrobić to dobrze. Właśnie tak jest z sushi. Aby było ono dobre, trzeba użyć świeżych składników i po prostu się na tym znać.   Jak to się zaczęło? Żeby dobrze przedstawić historię tej kuchni, muszę nawiązać do kuchni polskiej. Znacie takie danie jak pierogi ruskie? Jest to danie, które ma długą tradycję. Składa się głównie z mąki, wody, ziemniaków i białego sera. Składniki te można było dawniej łatwo pozyskać, bez ponoszenia dodatkowych kosztów, dlatego danie to uchodziło za danie dla ubogich. Każdy rolnik miał mąkę, miał ziemniaki, wodę i biały ser, więc mógł pierogi zrobić w domu. Wiecie dlaczego przywołałam tę historię? Bo sushi w dużej mierze opiera się na dokładnie takim samym pomyśle. Od zarania dziejów najtańsze i najłatwiejsze do pozyskania dla Japończyków składniki to woda, ocet ryżowy, ryż i ryba -  tyle wystarczyło, aby nakarmić całą rodzinę.   Teraźniejszość a cena Skoro zatem danie to jest wytwarzane z tak prostych i łatwo dostępnych składników, to dlaczego w Polsce jest takie drogie? Bo obiektywnie patrząc - jest. Chodzi o jakość. Świeża ryba, owoce morza, dobry ryż, nie są naturalnie dostępnymi w Polsce składnikami, a sprowadzenie ich jest kosztowne. Dodatkowo, kuchnia ta niesie ze sobą pewien prestiż, trochę jak iPhone. Cena powoduje mniejszą dostępność. Na Żoliborzu mamy jednak sporo fajnych „susharni”. Zachęcamy do kosztowania tej kuchni, ponieważ jest naprawdę smaczna i zdrowa.     Zrób sobie SUSHI 6 kroków do idealnego sushi Wpadają do Ciebie znajomi, a Ty nie wiesz, co mógłbyś im zaserwować? A może po prostu znudziło Ci się sięganie po fast foody, jadanie na mieście i chciałbyś przyrządzić coś, co da Ci satysfakcję? Pokażemy Ci, jak wykonać potrawę, która Cię zachwyci, a znajomi nie uwierzą, że przygotowałeś ją samodzielnie. Sześć kroków do idealnego sushi przedstawi Tomasz Bojanowicz – właściciel sieci restauracji TenSushi.   Potrzebne składniki:
  • Ryż do sushi 0,5 kg
  • Ocet ryżowy 4 łyżki
  • Nori – algi 10 liści
  • Sól szczypta
  • Cukier 1 łyżka
  • Wasabi 50 g
  • Sos sojowy 100ml
  • Marynowany imbir 150g
  • Łosoś 200g
  • 1/2 awokado, 2 ogórki świeże
  • Mata bambusowa 1szt
  • Ostry nóż bez ząbków
  KROK 1 – Przygotowanie ryżu Wybierając ryż, zwróć uwagę na to, że powinien być dedykowany dla sushi. Dzięki temu rolka się nie rozsypie. Wypłucz go – wyznacznikiem sukcesu będzie czysta woda. Być może będziesz musiał powtórzyć tę czynność 2 lub 3 razy. Wsyp ryż do garnka, zalej wodą i gotuj około 15 minut aż cała ciecz wyparuje. Czas licz od momentu osiągnięcia wrzenia. Pamiętaj by mieszać ryż, żeby się nie przypalił. Przesyp go do miseczki (nie metalowej) i pozwól mu przestygnąć.   KROK 2 – Przygotowanie sosu do ryżu Do garnka wlej 3-4 łyżki octu ryżowego, dodaj łyżeczkę cukru i szczyptę soli. Podgrzewaj na wolnym ogniu, mieszając, aż składniki się połączą. Nie powinieneś doprowadzić do wrzenia. Następnie dodaj sos do miseczki z ryżem i wymieszaj.   KROK 3 – Przygotowanie wypełnienia Ryż stygnie, więc możesz przygotować wypełnienie. Obierz ogórka i awokado, wydrąż pestki oraz gniazda nasienne i pokrój na drobne paski. Łososia podziel na cienkie płaty. KROK 4 – Przygotowanie rolki Na blacie rozłóż matę i ułóż na niej nori (błyszczącą stroną do dołu). Postaw obok miseczkę z wodą – moczenie rąk co jakiś czas pomoże w sprawnym nałożeniu ryżu. Rozłóż go na algach, zostawiając na górze ok. 2 cm wolnego miejsca. Warstwa ryżu powinna mieć nie więcej niż 1 cm grubości. Możesz  posmarować ryż odrobiną wasabi lub serkiem. Następnie ułóż przygotowane składniki. KROK 5 – Zwijanie rolki Mata odgrywa tu kluczową rolę. Podnoś ją powoli, cały czas kontrolując, czy składniki nie przemieszczają się za bardzo, zaciskaj rolkę cały czas, unosząc matę. Zwilż tez nori wodą (w miejscu, które pozostawiłeś bez ryżu). Dzięki temu sushi ładnie się zwinie, a rolka się nie rozpadnie. Jeżeli za pierwszym razem Ci nie wyjdzie, nie martw się! Nikomu na początku się nie udaje :) KROK 6 – Podanie Pokrój rolkę na grube plastry i ułóż na eleganckim białym lub czarnym talerzu. Możesz je też udekorować odrobiną świeżych warzyw. Dzięki temu zrobisz na wszystkich jeszcze większe wrażenie. Pamiętaj, wszyscy jesteśmy wzrokowcami!   Instrukcję do przygotowania sushi wykonał TEN SUSHI Żoliborz Rydygiera 11 lok.U3 01-793 Warszawa tel.: +48 22 490 42 07 kom.: +48 537 46 46 4  

podanie

podanie

sushi

sushi

przygotowanie osu do ryżu

przygotowanie osu do ryżu

przygotowanie wypełnienia

przygotowanie wypełnienia

przygotowanie rolki

przygotowanie rolki

zwijanie rolki

zwijanie rolki


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
PRZECZYTAJ
pochmurnie

Temperatura: 14°CMiasto: Warszawa

Ciśnienie: 1004 hPa
Wiatr: 19 km/h